Werken als Teamleider B2C Zwolle bij Vattenfall Sales Force

Van showbizz naar sales. Ronald Nijboer had nog nooit wat verkocht, maar solliciteerde acht jaar geleden toch op een salesfunctie bij Vattenfall Sales Force (VSF). Nu is hij Teamleider Zwolle B2C. Wat voor teamleider is hij? “Eigenaarschap is wat ik mijn team bij wil brengen. Ik wil best helpen, maar je moet het zelf doen.” Lees het interview met Ronald hier.

Hoe ben je bij VSF terecht gekomen?

In het verleden heb ik in de horeca, de sportjournalistiek en bij de televisie en radio gewerkt. Hierna ging ik mijn droom achterna als zelfstandig ondernemer. Toen de crisis aanbrak, viel mijn droom in duigen en moest ik op zoek naar iets anders. Ik had nog nooit wat verkocht, maar solliciteerde toch voor een salesfunctie bij Vattenfall Sales Force en werd aangenomen. Samen met Michel (teamleider B2B Zwolle) ben ik begonnen in het B2B team. Na een half jaar zocht de Salesmanager B2C iemand die het team kon aansturen dus ik maakte de overstap. Dat is inmiddels 7 jaar geleden.

Mijn passie voor televisie maken, heb ik trouwens niet helemaal achter mij gelaten. Zo af en toe verschijnt mijn alter ego; Theo Tap nog op televisie, in het theater of bij evenementen met een ‘Hollandse muziek’ thema. Het personage Theo Tap is naast barman ook de chagrijnige tegenpool van de enthousiaste presentator. Een leuke hobby naast heel leuk werk.

Hoe heb je de overstap naar teamleider ervaren?

Ik heb na drie maanden wel echt mijn twijfels gehad of ik dit wel aan de praat kon krijgen. Er stond al een team met verkopers, maar het was echt in een pril stadium. We moesten helemaal opnieuw beginnen. Dat was een flinke uitdaging, maar in de afgelopen zeven jaar is het alleen maar mooier, groter, beter en professioneler geworden.

foto werken als teamleider

"Zo af en toe verschijnt mijn alter ego; Theo Tap nog op televisie, in het theater of bij evenementen met een ‘Hollandse muziek’ thema"


Hoe is het om te werken bij VSF?

Eén ding is zeker: als je ervoor wilt gaan, zijn er bij VSF altijd opties! We kunnen niet allemaal directeur worden, maar binnen jouw potentie zijn zeker mogelijkheden. Kijk eerst goed wat in je zit en dan wat voor je ligt.

Wat is het leukste aan jouw baan?

Ik zie mensen binnenkomen en zich ontwikkelen. In sommige gevallen is de ontwikkeling hier dusdanig dat men het meeneemt naar een nieuwe baan. Dat vind ik helemaal niet erg, daar ben ik juist trots op. De tijd dat we 40 jaar bij één baas blijven, is voorbij.

Wat voor teamleider ben je?

Ik ben wel prestatiegericht maar de weg daar naartoe vind ik belangrijker. Eigenaarschap is wat ik mijn team wil bijbrengen. Ik wil best helpen maar je moet het zelf doen. Daarom geef ik liever een hengel dan een vis. Verder geef ik duidelijk grenzen aan zodat mijn team goed weet wat acceptabel is en wat niet.

"Ik ben wel prestatiegericht, maar de weg daar naartoe vind ik belangrijker"


Waar zoek je naar in nieuwe verkopers?

Passie en gedrevenheid. Dat vind ik het belangrijkste. Ik ben niet op zoek naar een bepaald type verkoper. Iemand die het wil, kan nog leren. In sollicitatiegesprekken vraag ik ook altijd: wat wil je bereiken en hoe kan ik daarbij helpen?

Wat heb jij nieuwe verkopers te bieden?

Waardering. Niet alleen in geld maar ook aandacht. Ik wil graag de persoonlijke ontwikkeling van mijn mensen stimuleren maar ik kijk ook naar de persoonlijke omstandigheden. Kennis, kunde en kracht bepalen het uiteindelijke resultaat. Talent x Inzet = Succes. Ik heb salestoppers die samen het topteam CM Zwolle zijn.

Ben jij op zoek naar een teamleider zoals Ronald?

Bekijk dan hier de vacatures voor Vertegenwoordiger buitendienst!

Vacatures provincie Overijssel Vacatures province Drenthe