Werken als Direct Sales Manager bij Vattenfall Sales Force

Het grootste team van Vattenfall Sales Force (VSF), team Zwolle, wordt geleid door Michel van Zadelhoff. Wat voor manager is hij? “Ik vind het belangrijk dat ik iedereen bij voornaam ken. Ik ken zelfs de ID-nummers”, aldus Michel. Lees het interview hier.

Hoe ben je bij VSF terecht gekomen?

“Vóór mijn tijd bij Nuon, nu Vattenfall, was ik zelfstandig ondernemer, altijd in de verkoop. Ik heb 20 jaar saleservaring in de kunstwereld. Heel anders dan gas en stroom! Maar ik heb gemerkt dat het product niet zo veel uitmaakt, want je verkoopt jezelf. Vanwege de recessie in 2008 stopte ik hiermee. Op dat moment zocht Vattenfall Sales Force accountmanagers in de omgeving van Zwolle voor een nieuwe vestiging. Ik was één van de eerste verkopers op de zakelijke markt in Zwolle en na anderhalf jaar mocht ik een nieuw team in Gelderland opzetten.”

Waarom heb je na 20 jaar toch weer gekozen voor een salesfunctie?

“Eerlijk gezegd had ik na die 20 jaar wel mijn neus vol van de verkoop. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Als je een ondernemend type bent en van afwisseling houdt, zit je in de sales wel goed.”

Hoe heb je de promotie van verkoper naar Direct Sales Manager voor elkaar gekregen?

“Opvallen! Collega’s stelden regelmatig hun vragen aan mij. Ik vond het leuk om kennis over te dragen aan collega’s zonder daar direct een vergoeding voor te vragen. Dat valt op. Het moment dat er een nieuw team in Gelderland opgezet werd, dacht men ook gelijk aan mij dus de keuze was snel gemaakt.“


Wat voor manager ben je?

“Ik ben betrokken, maar bemoei mij niet overal mee. Daarom zit ik wel bij elk team in de groepsapp, maar meer dan een knipoog bij een goed resultaat, zet ik er niet in. Ik vind het belangrijk dat ik iedereen bij voornaam ken. Ik ken zelfs de ID-nummers!”

Wat is het leukste aan jouw baan?

“Vrijheid! Ik zit niet graag op een vaste plek en in mijn huidige functie ben ik veel onderweg en bepaal ik zelf mijn dagindeling. Heerlijk vind ik dat!”

Waar zoek je naar in nieuwe accountmanagers?

“Ik kijk naar hoe snel iemand kan schakelen en de houding. Is degene introvert of extrovert? Maakt hij of zij goed oogcontact? Dat zijn belangrijke punten, maar een groot deel gaat op gevoel. Misschien wel meer dan 50%. Ik ken medewerkers die de theorie wel onder de knie hadden, maar in de praktijk niets verkochten. Eén daarvan is trainer geworden bij ons.”

"Als je een ondernemend type bent en van afwisseling houdt, zit je in de sales wel goed."

Wat heb je nieuwe accountmanagers te bieden?

“Verantwoordelijkheid voor je eigen salaris: hoe beter je resultaat, hoe hoger je salaris. Daarnaast kom je te werken in een dynamische werkomgeving met een leuke werksfeer. Er hangt een zekere mentaliteit van stilstaan bij leuke momenten en nare momenten snel weer vergeten en doorgaan. Als je de ongedwongen sfeer eenmaal hebt geproefd, wil je erbij horen en blijven.”

Ben jij uit het juiste hout gesneden om het team van Michel te versterken? Bekijk dan hier de vacatures voor Accountmanager buitendienst MKB in de provincies Gelderland, Overijssel, Groningen, Drenthe en Friesland.