Werken bij Vattenfall Sales Force als Trainer

Training en opleiding is een belangrijk onderdeel van werken bij Vattenfall Sales Force. Hoe ziet het trainingsprogramma eruit? En wie geeft de trainingen? Maak in dit interview kennis met onze mindset trainer Janet Herraiz! "Als je zelf controle wil hebben over je eigen leven moet je hier komen werken."

Wie ben je en wat doe je bij VSF?

"Ik ben Janet, mindset trainer bij VSF, en geef wekelijks een boost training aan onze vertegenwoordigers en accountmanagers. Daarnaast geef ik training op maat en houd ik mij bezig met verschillende projecten binnen VSF. Alles wat met training en opleiding te maken heeft, ben ik bij betrokken."

Wat is jouw achtergrond?

"Ik ben altijd export manager geweest in Zuid-Amerika, het Caribisch gebied en Zuid-Europa. Daarna heb ik een eigen bedrijf gehad waarna ik in aanraking kwam met direct sales. Er kwam iemand bij mij aan de deur om energie te verkopen. Ik had een heel leuk gesprek met die dame en zij vroeg of direct sales niet wat is voor mij. Nadat zij mij vertelde wat het inhoudt, heb ik van de ene op de andere dag gesolliciteerd bij een direct sales partij en dat ding mij goed af."

Hoe ben je trainer geworden?

"Op de één of andere manier kon ik het ook heel goed overbrengen bij een ander dus ik werd steeds vaker gevraagd om nieuwe medewerkers op sleeptouw te nemen. Mijn toenmalige werkgever vroeg mij om trainingen te geven dus heb ik een trainingsopleiding gevolgd. Dat was meer praktijkgericht en dat vond ik niet genoeg. Daarom heb ik een studie opleidingsdeskundige gevolgd, meer gericht op strategisch opleiden voor grote corporaties."

En hoe ben je bij Vattenfall Sales Force terecht gekomen?

"Tijdens mijn studie werkte ik bij een tussenpersoon, die een bedrijf opstartte. Daar kwam ik in een expertteam terecht voor training en opleiding en we regelden alles met betrekking tot P&O en HRM. Toen onze wegen scheidden, werd ik gevraagd om een proeftraining te geven voor Vattenfall. Deze training was zo bijzonder want ik zat met de managers van de zakelijke en de consumenten­markt en er hing gewoon een relaxte sfeer. Ik was meteen verkocht!"

Hoe ziet een training van jou eruit?

"Tijdens de wekelijkse boost probeer ik altijd iets te pakken dat speelt en zit ik meer op de mindset. De trainingen op maat zijn echt gericht op technieken, bijvoorbeeld hoe zorg ik ervoor dat ik met iemand in gesprek kom, wat voor type klant heb ik voor mij, hoe kijk je naar de behoeften van de mensen inzake energie, hoe gebruik ik mijn stem, etc. Deze trainingen doe ik samen met de andere trainer, Wilko van Beek."

Verkopen is eigenlijk heel makkelijk, maar je moet het leuk vinden

Wat voor trainer ben jij?

"Ik ben dol op mensen beter maken dan ze zijn. Verkopen is eigenlijk heel makkelijk, maar je moet het leuk vinden. Het gaat totaal om de mindset. Daar richt ik mij ook op."

Wat is het belangrijkste voor jou om mee te geven aan nieuwe verkopers?

"Dat ons vak topsport is. Direct sales is de puurste en rauwste manier van verkopen. Als je dit kan, kan je alles! Dit hebben mensen vaak niet door. Ze denken gauw dat dit aan het eind staat van alles, maar het staat juist aan het begin. Dat geef ik ze mee."

Hoe ervaar je het werken bij VSF?

"Ik heb natuurlijk bij verschillende werkgevers in de keuken kunnen kijken, maar hier ben je meer betrokken. Je staat middenin de groep en bent echt onderdeel van het team. Je mag meelopen als je dat wil, er wordt gespard met de verkoopleiders en het management is toegankelijk. We dóen het ook samen. Dat is veel leuker!"

Wat is jouw doel bij elke training?

"Ik wil dat iedereen die de deur opendoet voor onze vertegenwoordigers of accountmanagers denkt “Oh leuk! Eindelijk een serieus persoon die weet waar hij het over heeft!”. Dat is mijn grote doel! En goede training is daar een belangrijk onderdeel van. Er zijn genoeg cowboys die direct sales een slechte naam geven, maar van die moeten we af."

Waarom zou iemand hier moeten komen werken?

"Als je zelf controle wil hebben over je eigen leven moet je hier komen werken. Als je hier eenmaal in de flow zit en je begrijpt hoe het werkt, krijg je zoveel zelfvertrouwen. Dan sta jij als een huis en weet je wat je wil en hoe je daar moet komen."

Ben je benieuwd hoe ons trainingsprogramma kan bijdragen aan jouw carrière? Neem contact op met onze recruitmentafdeling via 0294-227241 of werkenbij op nuon punt com