Werken bij Vattenfall Sales Force als Teamleider Consumentenmarkt Weesp

Barbecues, feestjes, teamuitjes, Ruben is de man bij Vattenfall Sales Force (VSF) die dat allemaal regelt. Daarnaast is hij teamleider van het team dat de consumenten­markt benadert in Noord-Holland. Wat voor teamleider is hij? “Ik ben absoluut niet van de processen, moeilijke toestanden en al helemaal niet van de moeilijke woorden. In mijn team ben je vrij.” Maak kennis met Ruben in dit interview!

Wie ben jij en hoe ben je bij VSF terecht gekomen?

Ik ben Ruben de Vries, 35 jaar oud, sinds 2011 werkzaam bij VSF. In mijn vrije tijd doe ik aan vissen en vliegen, maar één van mijn grootste passies is toch echt vuurwerk. Ik heb een technische achtergrond en heb vóór VSF jaren als ongediertebestrijder gewerkt. Op een gegeven moment vond ik dat niet leuk meer en ging ik op zoek naar een nieuwe uitdaging. Via een uitzendbureau ben ik uiteindelijk hier terecht gekomen.

Waarom heb je voor een salesfunctie gekozen?

Ik ben altijd met verkopen bezig geweest. Als kind verkocht ik letterlijk alles wat los en vast zat, van scootertjes op het schoolplein tot potloden. Je kan het zo gek niet bedenken. Daarom ben ik hier begonnen als verkoper en vervolgens doorgestroomd naar verkoopleider. Sinds 2013 ben ik teamleider.

*Ruben met vertegenwoordigers Djodjo en Ali

Hoe is het om te werken bij VSF?

Raar! Daarom is het ook juist zo leuk. Het is een smeltkroes van allemaal verschillende mensen die echt hun eigen verhaal hebben. Ik hoef mij totaal niet anders voor te doen! Als ik straks de trainingsruimte in loop, weet ik dat er wordt gelachen, gedart en schunnige grapjes worden gemaakt. Er wordt op exact hetzelfde niveau gecommuniceerd als ik en dat vind ik zo relaxed. En zij krijgen ook gewoon de echte Ruben te zien.

Waar zoek je naar in nieuwe verkopers?

Het klinkt stom, maar ik zoek mensen die veel geld willen verdienen en daar knetterhard voor willen werken. Mensen die geen genoegen nemen met een salaris van €2.000 maar minimaal €5.000 in de maand willen verdienen. En dat verdient een groot deel van mijn verkopers ook! Werkplezier en gezelligheid komt daarna wel. Ook al ben je nog zo een botte eikel, hier word je wel gezellig door de sfeer.

Hoe zorg je ervoor dat je team gemotiveerd blijft?

Soms moet je dingen gewoon laten gebeuren. Pushen heeft niet altijd zin. Bijvoorbeeld op dit moment ligt alles een beetje op zijn gat: laatste week van de zomervakantie, zieke medewerkers, en teamleden die met hun ziel onder de arm lopen. Dat is prima, want ze weten dat aanstaande maandag het begin van een nieuwe periode is en daar bereid ik ze ook op voor. Ik zorg er dan voor dat er nieuwe incentives en een heel nieuw bordspel zijn om extra bonussen te verdienen. Dan voelt het ook als een nieuwe start. Mijn twee beste verkopers zijn maandag 10 jaar in dienst dus dat gaan we ook vieren. En zo krijg je de spirit er wel weer in. Als je daar een goede balans in vindt, houd je mensen gemotiveerd.

*Ruben tijdens de barbecue om het succes van de beste vertegenwoordiger in zijn team te vieren

Hoe belangrijk vind je het om mijlpalen te vieren en gezelligheid te bevorderen?

Mensen moeten elke dag weer het gevoel hebben van “he, gezellig ik ga naar mijn werk”. Niet gewoon leuk, maar echt gezellig. Je komt met dit werk nogal wat negatieve dingen tegen dus je moet een goede balans hebben tussen de negatieve dingen in het veld en de positieve dingen om je heen. Dat probeer ik te triggeren door hier op kantoor leuke dingen, maar ook vooral mijlpalen te vieren.

Wat voor teamleider ben je?

Een people manager, bij uitstek. Ik ben absoluut niet van de processen, moeilijke toestanden en al helemaal niet van de moeilijke woorden. Daarnaast ben ik de perfecte schakel tussen de verkopers en het management. Omdat ik dezelfde taal spreek als de verkopers weet ik het goed te vertalen naar het management en andersom.

Waarom zou iemand bij jou in het team moeten komen?

Omdat je écht wil leven en dat klinkt misschien raar, maar het is echt zo. In mijn team leid je geen statisch leven. Je bent vrij. Het enige moment dat bij mij verplicht is, is de kick-off. Maar dat is geen ramp, want dan ben je gewoon met mensen die zoals jij zijn. Daarna ben je vrij om te gaan en staan waar je wil. Het enige wat ik van je vraag is zoveel mogelijk sales te doen en dat moet je ook van jezelf verwachten. Dan verdien je namelijk bakken met geld!

Ben jij klaar voor die bakken met geld? En zie jij je al in het team van Ruben werken? Solliciteer dan nu op de functie Vertegenwoordiger buitendienst in Noord-Holland!