Voorbereiding sollicitatiegesprek: 5 sollicitatietips!

De eerste hindernissen van het sollicitatieproces zijn overwonnen en je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Top! Hoe zorg je ervoor dat je ook in het sollicitatiegesprek goed voor de dag komt? Een goede voorbereiding natuurlijk! Deze sollicitatietips helpen je op weg.

Sollicitatietip 1: Verdiep je in het bedrijf en je gesprekspartner

Een succesvolle sollicitatie begint met goede voorbereiding: lees je in over het bedrijf, de functie en jouw gesprekspartner. De bedrijfswebsite en LinkedIn zijn hierbij je beste vrienden. Een connectieverzoek sturen naar jouw gesprekspartner is een teken van interesse en daarmee scoor je punten!

Sollicitatietip 2: Bereid je voor op standaardvragen

Bijna elk sollicitatiegesprek bevat een aantal standaardvragen. Wat zijn je sterke en zwakke punten? Waarom wil je deze baan? En waarom zouden ze juist jou moeten aannemen? Denk hier alvast over na en formuleer sterke antwoorden. Zo kom je zelfverzekerd over.

Sollicitatietip 3: Kleed je professioneel

De kleding die je aandoet naar je sollicitatie is sterk afhankelijk van het bedrijf waar je op gesprek gaat. Bij het ene bedrijf is het oké als je een nette spijkerbroek aandoet, bij de ander is dit echt een no-go. Als je op zeker wil spelen is de gouden regel: beter te netjes dan te casual!

Sollicitatietip 4: Wees op tijd!

Laat komen bij een sollicitatiegesprek is not done. Houd daarom rekening met factoren die hier invloed op kunnen hebben. Wat is de reistijd naar de locatie? Kan je in de buurt parkeren of moet je nog een stukje lopen? Streef ernaar om 15 minuten voor het sollicitatiegesprek aanwezig te zijn.

Sollicitatietip 5: Stel vragen

Schrijf zelf ook wat vragen op, die je kunt stellen in het gesprek. Hiermee toon je interesse en laat je zien dat jij je goed hebt ingelezen. Je kunt vragen naar de samenstelling van de afdeling waar je komt te werken en wat de grootste uitdaging is van de organisatie.

Als je na deze sollicitatietips nog niet klaar bent voor het gesprek, weten wij het ook niet meer! Geef meteen een boost aan jouw carrière en solliciteer voor Vertegenwoordiger buitendienst of Accountmanager buitendienst MKB.